Az a tény, hogy a múltbeli sérelmek hosszú távon is hatással lehetnek az életünkre és a gondolkodásunkra, teljesen érthető. Azonban van néhány dolog, amit megtehetsz, hogy jelenlegi helyzetedre összpontosíts, és ne engedd, hogy a múltbeli sérelmek elhomályosítsák a jelen pillanatot:

Felismerés: A múltbeli sérelmekkel való szembenézés és az azokkal való tisztában levés fontos az elfogadás és a továbblépés szempontjából. Érdemes megérteni, hogy mi történt, miért történt, és hogyan befolyásolja az életedet.

Érzelmek feldolgozása: Az érzelmek feldolgozása lehetővé teszi, hogy továbblépjünk a múltbeli sérelmekből. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy elfogadjuk azokat az érzéseket, amelyekkel a múltbeli események kapcsán szembesülünk, és továbblépjünk.

Célkitűzések meghatározása: Az életünknek célt kell adnia nekünk, és fontos, hogy fókuszáljunk a jelenben és a jövőben. Gondold át, mi az, amit el akarsz érni az életedben, és hogyan tudod elérni ezeket a célokat.

Pozitív gondolkodás: Az optimista és pozitív gondolkodás segíthet abban, hogy a jelen pillanatban legyél jelen, és ne az elmúlt eseményekre fókuszálj. Az pozitív gondolkodás lehetővé teszi, hogy megküzdj a stresszel és a szorongással, és koncentrálj a jelen pillanatra.

Önmegfigyelés: Figyeld meg önmagadat, és tudd, hogy mikor és miért kezdesz el a múltban elmélkedni. Ismerd fel azokat a helyzeteket, amelyekben a múltbeli sérelmek felmerülnek, és próbálj meg változtatni a reakciódon.

Kapcsolódj másokhoz: A kapcsolódás másokkal segíthet abban, hogy jobban érezzük magunkat és segít a figyelem a jelenre összpontosítani. Találj olyan embereket, akik támogatóak és pozitívak, és keress kapcsolatot velük.

Segítség kérés: Ha úgy érzed, hogy nem tudsz továbblépni a múltbeli sérelmekből, akkor ne félj segítséget kérni. Számos terapeuta és szakember segítségét kérheted.

 

Ajánlom figyelmedbe a Gyógyító erdősétámat, amelyen hasonló témákról beszélgetünk és együtt, közös erővel fejlődünk, lépünk a gyógyulás útjára.